Dan hendaklah ada di antara kamu segolongan umat yang menyeru kepada kebajikan, menyuruh kepada yang makruf dan mencegah dari yang munkar; merekalah orang-orang yang beruntung. (Al-Imran:104)

Tuesday, January 26

Ledakan Riadah Islam!!!26 Januari 2010, bertempat di Padang Hoki IPG Kampus Ipoh telah berlangsung pertandingan futsal peringkat Institut anjuran Jawatankuasa Perwakilan Pelajar (JPP) IPG Ipoh. Pertandingan tersebut terbuka kepada semua warga institut dan Biro Agama dan Kerohanian turut tidak melepaskan peluang menyertainya.

Lujnah baru Biro, Lujnah Riadah & Rekreasi telah menghantar dua pasukan iaitu satu pasukan muslimin dan 1 pasukan muslimat. Ternyata lujnah yang baru setahun jagung ini telah membuktikan bahawa tiada halangan untuk bersukan dalam Islam mengikut syariat yang betul. Di bawah pimpinan Ketua Lujnah Riadah & Rekreasi, Mohd Farhan b Jamaludin, kumpulan muslimin yang diberi nama 'Muslimin United' telah membawa mesej Islam di padang futsal walaupun tidak berjaya memenangi peringkat saringan. Namun bukan kemenangan yang menjadi matlamat utama tetapi kehadiran golongan-golongan yang memahami syariat Islam dalam arena sukan lebih penting agar dakwah bilhal dapat berlaku. Ini dapat dilihat terutama dengan penglibatan muslimat yang menunjukkan cara pemakaian muslimat tidak menghalang untuk giat beraksi di padang selain mempamerkan etika dan nilai-nilai muslimat yang betul semasa bersukan. Ternyata terdapat perbezaan apabila kumpulan Biro muslimat bermain jika dibandingkan dengan kumpulan-kumpulan lain.

Berikut adalah antara rentetan-rentetan sepanjang Pertandingan Futsal:

Ketua pasukan, Farhan sedang memberikan kata-kata semangat dan strategi perlawanan kepada rakan-rakan pasukannya. Hidup Islam!


Muslimin United menunjukkan belangnya di padang dengan beraksi berbaju biru


Bukan kemenangan jadi taruhan utama, itulah yang disemat dalam sanubari setiap ahli pasukan Muslimin UnitedSepakan untuk ummah!
Muslimat Power....kumpulan muslimat berbaju hijau dan bertudung merah jambu. Antara yang menyertai pertandingan ialah Timbalan 1, saudari Fawwiza, Setiausaha, Nor Adilah, pemantau lujnah Riadah & Rekreasi, saudari Norafhatina, ahli-ahli lujnah Riadah dan Rikreasi dan muslimat-muslimat daripada lujnah HELWIPasukan-pasukan lain yang menyertai pertandingan tersebut


Muslimin United bersama-sama penyokong-penyokong dan Penasihat Biro Agama dan Kerohanian, Ustaz Zakaria b Nasarudin....sebiru permaidani taman syurga

Semoga usaha antum semua dibalas ganjaran besar disisi Allah kelak...Majulah sukan untuk ummah!!!

2 comments:

Shahril said...

bagus dan tahniah...
shahril amat kagum dengan lujnah sukan dan rekreasi...shahril sokong 110%...teruskan usaha anda Paan...aku sangat suka cara dia membawa lujnah sukan dan rekreasi...tahniah...

Dx said...

salam,
taniah muslimin united
anda bagus
abg yakin dengan anda
dengar cerita akan diadakan pertandingn tenis maktab pula
jgn risau
kita ada wakilnya

Powered by Blogger.