Dan hendaklah ada di antara kamu segolongan umat yang menyeru kepada kebajikan, menyuruh kepada yang makruf dan mencegah dari yang munkar; merekalah orang-orang yang beruntung. (Al-Imran:104)

Thursday, August 20

Marhaban Ya RamadhanAhlan Wasahlan Ya Ramadhan Al-Mubarak.....

Syaaban Yang Menjelma kini bakal meninggalkan kita dan Ramadhan semakin mendekati kita membawa seribu satu rahmat kepada umat Islam yang menginginkan rahmatnya...

“Diriwayatkan dari Abu Hurairah ra: Bahwa sesungguhnya Rasulullah saw. pernah bersabda : Ketika datang bulan Ramadhan: Sungguh telah datang kepadamu bulan yang penuh berkat, diwajibkan atas kamu untuk shaum, dalam bulan ini pintu Jannah dibuka, pintu Neraka ditutup, Syaitan-Syaitan dibelenggu. Dalam bulan ini ada suatu malam yang nilainya sama dengan seribu bulan, maka barangsiapa diharamkan kebaikannya (tidak beramal baik didalamnya), sungguh telah diharamkan (tidak mendapat kebaikan di bulan lain seperti di bulan ini).

(Hadith Riwayat Ahmad, Nasai dan Baihaqy)

(Gambar Hiasan)

Ramadhan ini lakukanlah amalan-amalan berikut:

1. Berwawasan dan tidak sengaja meninggalkan puasa

"Barangsiapa tidak puasa pada bulan Ramadhan sekalipun sehari tanpa alasan rukhshah atau sakit, hal itu (merupakan dosa besar) yang tidak boleh ditebus bahkan seandainya ia berpuasa seumur hidup."

(HR. At Turmudzi).

Bukanlah (hakikat) puasa itu sekadar meninggalkan makan dan minum, melainkan meninggalkan perbuatan sia-sia (tidak bernilai) dan kata-kata bohong."

(HR. Ibnu Hibban dan Ibnu Khuzaimah).

"Barangsiapa berpuasa Ramadhan dengan penuh Iman dan kesungguhan, maka akan diampuni dosa-dosa yang pernah dilakukan."

(HR. Bukhori, Muslim dan Abu Daud).

2. Sebolehnya Usah Tinggal Amalan Bersahur Walaupun Seteguk Air

Sabda Rasulullah bermaksud : "Makanan sahur semuanya bernilai berkah, maka jangan anda tinggalkan, sekalipun hanya dengan seteguk air. Allah dan para Malaikat mengucapkan salam kepada orang-orang yang makan sahur."

(HR. Ahmad)

3. Quamullai

Dalam sebuah hadits Rasulullah bersabda:

مَنْ قَامَ رَمَضَانَ إِيْمَانًا وَاحْتِسَابًا، غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّم مِنْ ذَنْبِهِ. (أخرجه البخاري ومسلم)

“Barangsiapa yang menunaikan qiyamul lail pada bulan Ramadhan kerana keimanan dan mengharapkan pahala, nescaya akan diampuni dosa-dosanya yang telah lalu.”

(HR. Al-Bukhari dan Muslim)

4. Banyakkan Membaca Al-Quran

Sabda Rasulullah yang bermaksud: “Puasa dan Al-Qur’an itu akan memberikan syafaat kepada hamba di hari kiamat. Puasa akan berkata, ‘Ya Rabbi, aku telah menghalangi-nya dari makan dan syahwat, maka perkenankanlah aku memberikan syafa ‘at untuknya.’ Sedangkan Al-Qur’an akan berkata, ‘Ya Rabbi, aku telah menghalanginya dan tidur di malam hari, maka perkenankan aku memberikan syafaat untuknya. ‘Maka Allah memperkenankan keduanya memberikan syafaat.”

(HR. Imam Ahmad dan Ath Thabrani)

5. Banyakkan sedakah jariah

Nabi S.A.W bersabda:

مَنْ فَطَّرَ صَائِمًا كَانَ لَهُ مِثْلُ أَجْرِهِمْ مِنْ غَيْرِ أَنْ يَنْقُصَ مِنْ أُجُورِهِمْ شَيْئًا

“Barang siapa memberi makan kepada orang yang berpuasa maka baginya sama pahala mereka tanpa mengurangi sedikit pun dari pahala mereka.”

(HR Tirmidzi, Ibnu Majah dan Darimi)

6. Zakat Fitrah

"Pada hari-hari terakhir bulan Ramadhan amal yang disunnahkan oleh Rasulullah SAW ialah membayar zakat fitrah, suatu kewajiban yang harus dipenuhi oleh umat Islam baik laki-laki maupun perempuan, baik dewasa mahupun anak-anak"

(HR. Bukhari Muslim).

7. Banyakkan taubat nasuha

"Selama sebulan penuh, secara berduyun-duyun umat kembali kepada Allah yang Maha Pemurah juga Maha Pengampun. Dia Dzat yang menyampaikan bahawa pada setiap malam bulan Ramadhan Allah membebaskan banyak hambaNya dari api nereka"

(HR. Tirmidzi dan Ibnu Majah)

"Oleh itu sempena bulan Ramadhan ini, sama-samalah kita setting niat, upgrade amal, redeam pahala banyak-banyak, delete dosa-dosa dan upload pahala banyak-banyak...""Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak 1430 H kepada semua mahasiswa IPG khususnya IPG Ipoh daripada Biro Agama dan Kerohanian JPP IPG Ipoh"

0 comments:

Powered by Blogger.