Dan hendaklah ada di antara kamu segolongan umat yang menyeru kepada kebajikan, menyuruh kepada yang makruf dan mencegah dari yang munkar; merekalah orang-orang yang beruntung. (Al-Imran:104)

Wednesday, April 15

Kursus Sembelihan IPGM Kampus Ipoh


Pada 15 April 09, Balai Islam al-Hidayah telah mengadakan Kursus Sembelihan peringkat IPGM Kampus Ipoh. Kursus yang telah diadakan bermula kira-kira 2 petang telah disampaikan oleh Penasihat Biro Agama & Kerohanian JPP 09, Ustaz Zakaria Nasarudin. Peserta-peserta kursus terdiri daripada pelatih-pelatih KPLI Ambilan Januari 09.

Aturcara majlis dimulakan dengan sesi teori sembelihan yang disampaikan oleh Ustaz Zakaria. Sesi ini penting untuk memberi ilmu kepada peserta tentang sembelihan terlebih dahulu sebelum melakukan praktikal sembelihan. Ini bertujuan agar sembelihan yang dilakukan oleh para peserta adalah sah dan halal dimakan.

Sesi Teori Sembelihan yang disampaikan oleh Ustaz Zakaria


Ustaz mengajar cara untuk menyembelih binatang


Ustaz turut menerangkan berkenaan halal haram dalam makanan


Puyuh-puyuh yang bakal disembelih oleh para peserta


Amali sembelihan dijalankan...Bismillahirrahmanirrahim...


Antara puyuh yang tidak sah sembelihannya kerana tidak putus urat halkumMuslimat turut mengambil peluang menyembelih puyuh

Semoga kursus sebegini dapat diteruskan di masa hadapan untuk memberi kefahaman yang jelas kepada umat Islam tentang ilmu sembelihan dan memberi pendedahan tentang peri pentingnya sembelihan dalam kehidupan muslim. Syabas kepada para peserta.

0 comments:

Powered by Blogger.