Dan hendaklah ada di antara kamu segolongan umat yang menyeru kepada kebajikan, menyuruh kepada yang makruf dan mencegah dari yang munkar; merekalah orang-orang yang beruntung. (Al-Imran:104)

Monday, February 7

Perutusan Exco Kerohanian dan Moral JPP sempena Tahun Baru CInaAssalamualikum dan Salam Sejahtera
Gong Xi Fa Chai! 
SAYA mewakili Biro Kerohanian dan Moral ingin mengucapkan
Gong Xi Fa Chai!
Xin Nian Kuai Le!
Gung Hay Fat Choy!
Sun Nin Fy Lok!
kepada semua masyarakat berbangsa Tionghua IPG Kampus Ipoh khususnya, kepada siswa dan siswi yang jatuh pada 3 Febuari 2011. Selamat Tahun Baru kami ucapkan.
”Perayaan Musim Bunga”  yang kini lebih dikenali sebagai Perayaan Tahun Baru Cina merupakan satu perayaan yang penting dalam kalangan Masyarakat Tionghua dan mengikut Kalendar Cina tahun ini adalah merupakan “ Tahun Arnab ”
Tahun arnab bagi masyarakat Cina merupakan tahun keempat dalam kalendar mereka. Arnab adalah isyarat bertuah serta lambang kepada kestabilan, keamanan dan ketenangan. Sepanjang tahun arnab ini sememangnya baik dan tumpuan harus diberikan kepada akademik, keselamatan diri dan kawan serta berusaha untuk me”optimum”kan pontensi diri dengan stabil.
Arnab melambangkan keamanan dan dapat dilihat dalam beberapa sudut dalam kehidupan Masyarakat Tionghua IPG KI telah pun berusaha keras bersama kaum lain menjaga keamanan. Kita dapat melihat bagaimana mesej "keamanan" yang diselitkan dalam Slot Pendidikan seperti “Speaker’s Conner” . Mungkin ada yang ingin mengetahui keunikkan “Speaker’s Conner”  Bahasa Mandarin, ( tidak terlupa pada bahasa lain) dijemputlah untuk menghadirinya. Anda pasti teruja.
Saya amat mengimpikan Slot Tulisan dalam Ruhul Jadid dalam versi selain Bahasa Melayu terus diusahakan,semoga semangat  “Tahun Arnab “ menjadi anjakan paradigma kepada kita untuk menerokai khazanah ilmu dan budaya yang tersimpan di dalamnya. Pernahkah kita terfikir, sebelum kita tinggalkan kampus ini, kita mampu berbahasa lain selain dari bahasa ibuanda terutama Mandarin. Jika diwujudkan Kelas Mandarin untuk pelatih selain Bangsa Cina, bagaimana??. Hanya sekadar cetusan idea. Tapi pada masa yang sama juga kita tidak lupakan kepada bahasa lain.
Islam adalah agama yang tidak pernah mengamalkan diskriminasi kepada sesiapapun. Lantaran itu, Islam memerintahkan penganutnya agar berlaku adil kepada semua manusia tidak mengira bangsa dan agama.
Satu perkara yang perlu diingatkan, kami penganut Agama Islam boleh meraikan perkara yang melibatkan budaya namun jika ia berkaitan dengan agama seperti perayaan melibatkan tuhan dan dewa serta unsur berlawanan adalah ditentang. Namun yang penting, “raikan kesamaan, hormati perbezaan, jagalah perpaduan.”
Terima kasih dan Xie xie.

0 comments:

Powered by Blogger.