Dan hendaklah ada di antara kamu segolongan umat yang menyeru kepada kebajikan, menyuruh kepada yang makruf dan mencegah dari yang munkar; merekalah orang-orang yang beruntung. (Al-Imran:104)

Sunday, November 15

La TahzanJalan dakwah ini penuh dengan liku-liku yang menuntut pengorbanan daripada para da'ie, namun rintangan dan mehnah yang datang kadang-kala membuatkan kita rebah dan tidak mahu bangun-bangun lagi. Kemudian, kita tekad membuat keputusan meninggalkan jalan dakwah ini...

Sahabatku...la tahzan, jangan bersedih, kerana kita sedang merasa apa yang dirasai oleh para anbia dan rasul terdahulu malah apa yang dilalui oleh para rasul dan nabi Allah adalah lebih berat dan teruk lagi. Sehingga ada yang terkorban nyawa demi Islam tercinta ini....sedikit taujihad kepada sahabat-sahabat agar terus thabat dalam jalan ini

Allah telah berfirman dalam surah al-Imran ayat 19 yang bermaksud:

"Sesungguhnya agama yang benar dan diredhai di sisi Allah ialah Islam."

Bermakna semua aspek yang digariskan dalam Islam adalah yang terbaik dan syumul. Maka sepatutnya tidak timbul persoalan yang mengatakan bahawa bergaul dengan orang-orang soleh melecehkan sedangkan Islam menuntutnya, apatah lagi berasa bosan dan tawar hati dalam dunia dakwah.

Semuanya permainan syaitan yang ingin menyesatkan para da'ie daripada terus tabah memperjuangkan Islam. Maka usah hairan jika kita lihat seseorang itu yang dahulunya hebat dalam berdakwah tetapi kini hanyut dan berasa bosan dengan dakwah. Bukankah kita telah memberi kemenangan kepada syaitan dan iblis. Setiap masalah ada penyelesaiannya dan Islamlah satu-satunya penyelesaiannya. Usah kita menjadi bodoh menyelesaikan masalah dengan cara syaitan.Wahai orang-orang yang beriman! Masuklah kamu ke dalam agama Islam dengan mematuhi segala hukum-hukumnya dan janganlah kamu menurut jejak langkah syaitan, sesungguhnya syaitan itu musuh bagi kamu yang terang nyata.

-Al-Baqarah ayat 208

Sahabat-sahabatku,

Betapa sayangnya Allah pada kita sehingga di dalam al-Quran diselitkan dengan motivasi supaya hamba-hamba-Nya ini tabah dalam menghadapi segala dugaan sebelum menuju ke perhentian abadi…

KENAPA AKU DIUJI?

“Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan;”Kami telah beriman,” sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang yang dusta.”

-Surah Al-Ankabut ayat 2-3

KENAPA AKU TIDAK DAPAT APA YANG DIIDAM-IDAMKAN?

“Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.”

-Surah Al-Baqarah ayat 216

KENAPA UJIAN SEBERAT INI?

“Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.”

-Surah Al-Baqarah ayat 286

RASA KECEWA?

“Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati,padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman.”

- Surah Al-Imran ayat 139

BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?

“Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan).”

-Surah Al-Imran ayat 200

“Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk”

-Surah Al-Baqarah ayat 45

APA YANG AKU DAPAT DARIPADA SEMUA INI?

“Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang mu’min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka…

-Surah At-Taubah ayat 111

KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?

“Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari-Nya. Hanya kepada-Nya aku bertawakkal.”

-Surah At-Taubah ayat 129

AKU SUDAH TIDAK DAPAT BERTAHAN LAGI!!!!!

“… ..dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir.”

-Surah Yusuf ayat 12Usahlah kita membuang masa menangisi masalah dan mengenang nasib kita kerana tanggungjawab yang ada lebih banyak daripada masa yang kita ada....berjuang itu pahit, kerana ganjarannya syurga itu sangat manis....

"Suatu muhasabah untuk diri saya dan semua sahabat-sahabat yang telah berjanji untuk memperjuangkan agama Islam tercinta ini.""


"Patutkah sesudah mengetahui dan menerima perjanjian itu mereka mencari lain dari agama Allah? Padahal kepadanyalah tunduk taat sekalian mahluk yang ada di langit dan di bumi, sama ada dengan sukarela ataupun terpaksa dan kepadanyalah mereka dikembalikan."

-Al-Imran ayat 83

::Info adalah nukilan penulis sendiri & diambil daripada laman blog ustaz roslan (http://roslan2u.blogspot.com)::

0 comments:

Powered by Blogger.